Intrebari frecvente

FAQ - întrebări frecvente – PARKOVIT®

Conțin tabletele PARKOVIT® fructoză?

Tabletele PARKOVIT® nu conțin fructoză.

  

Conțin tabletele PARKOVIT® gelatină?

Tabletele PARKOVIT® nu conțin gelatină.

  

Conțin tabletele PARKOVIT® lactoză?

Tabletele PARKOVIT® nu conțin lactoză.

  

Cum trebuie administrate tabletele PARKOVIT®?

Tabletele trebuie administrate 1 x zi (preferabil la una dintre mesele principale) cu lichid din abundență.

  

Ce vitamine conține o tabletă PARKOVIT®?

O tabletă PARKOVIT® conține următoarele vitamine:

 

  Acid folic

   1000 µg

  Vitamina B12

          5 µg

  Vitamina D3

        20 µg (800 IE)

 

Sunt adecvate pentru diabetici tabletele PARKOVIT®?

Tabletele PARKOVIT® sunt adecvate pentru diabetici. 1 tabletă conține în medie 0,02 g hidrați de carbon.

 

De ce dezvoltă pacienții care suferă de boala Parkinson un deficit de vitamine?

Tratamentul pe termen lung cu Levodopa (L-Dopa) poate provoca o interacțiune în organism care duce la o creștere a aminoacidului homocisteină în sânge și în țesuturi. Homocisteina, care este implicată în formarea proteinelor, este dăunătoare organismului în concentrații ridicate.

Pentru detoxifierea de homocisteină, sunt necesare în special vitamina B12 și acidul folic. Consumul excesiv de vitamina B12 / acid folic rezultat astfel poate duce la o deficiență a acestor substanțe nutritive.

Boala Parkinson afectează de regulă persoanele în vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, scade sinteza proprie de vitamina D la nivelul pielii. În plus, din cauza bolii, care este adesea asociată cu tulburări de glutiție și malnutriție, se asimilează de regulă prea puțină vitamina D.

În cazul tuturor pacienților: o alimentație unilaterală, o eventuală pierdere a poftei de mâncare, probleme de masticație și tulburări gastrointestinale contribuie suplimentar la o absorbție redusă a vitaminelor.

   

Este posibilă o supradozare la administrarea de PARKOVIT®?

Cantitățile de vitamine din PARKOVIT® se situează sub limitele maxime pentru consumul de substanțe nutritive stabilite de către Societatea Germană pentru Nutriție (Deutsche Gesellschaft für Ernährung - DGE) și nu pot duce la o supradozare în cazul administrării corecte de 1 tabletă 1 x zi.

 

Ce consecințe poate avea o deficiență de vitamina B12 și de acid folic (riscuri)?

Deficiența de vitamina B12 și  de acid folic provoacă, printre altele, o eliminare redusă a homocisteinei și astfel o creștere a nivelului de homocisteină în sânge și în țesuturi.

Un nivel ridicat de homocisteină este asociat cu un risc crescut pentru următoarele tulburări:

  • deteriorarea pereților vaselor sanguine
  • creșterea coagulării sângelui
  • deteriorarea sistemului nervos
  • demineralizarea oaselor

  

Administrarea de PARKOVIT® este recomandată tuturor pacienților afectați de boala Parkinson?

Administrarea de PARKOVIT® este recomandată în special pacienților care urmează un tratament cu Levodopa (L-Dopa). De asemenea, pacienții mai în vârstă afectați de boala Parkinson prezintă o malnutriție cauzată de boală în urma tulburărilor de absorbție, dificultăților la înghițire, precum și pierderii poftei de mâncare. Însă administrarea de vitamina B12, acid folic și vitamina D este recomandabilă din principiu, deoarece o carență a acestor substanțe nutritive (în special a acidului folic și a vitaminei D) este larg răspândită.

 

Ce efecte au vitaminele conținute de PARKOVIT®?

Vitamina D: are funcții importante la nivelul metabolismului și servește, printre altele, la menținerea unei osaturi sănătoase.

Vitamina B12 și acidul folic: ajută la normalizarea metabolismului homocisteinei.

  

Cât timp trebuie administrat PARKOVIT®?

Nu este prescrisă o durată minimă de administrare. PARKOVIT® trebuie administrat permanent, în paralel cu tratamentul medicamentos pentru boala Parkinson (în special în asociere cu un tratament cu L-Dopa).

  

Poate fi combinat PARKOVIT® cu alte produse care conțin vitamina B12 (de ex. administrare intravenoasă, intramusculară)?

Datorită solubilității în apă și toleranței bune, pentru vitamina B12 nu este definită nicio limită maximă de dozare. Dacă asimilarea vitaminei B12 depășește necesarul, vitamina B12 „în exces” este eliminată. Din acest motiv, este posibilă o combinare a tabletelor PARKOVIT® cu alte produse care conțin vitamina B12.

  

Ce trebuie să aibă în vedere pacientul la administrarea PARKOVIT®?

Tabletele se administrează 1 x zi cu lichid din abundență, preferabil la una dintre mesele principale.

  

Există studii despre vitaminele conținute de PARKOVIT®?

Sunt disponibile date din studii controlate privind administrarea de vitamina B12, acid folic și vitamina D la pacienți afectați de boala Parkinson care arată că prin administrarea suplimentară a acestor substanțe nutritive se poate compensa o avitaminoză.

  

Trebuie determinat nivelul de vitamine în sânge înaintea sau în timpul terapiei cu PARKOVIT®?

Nu este necesară determinarea nivelului de vitamine în sânge, deoarece conform datelor actuale disponibile, la majoritatea pacienților afectați de boala Parkinson care sunt tratați cu Levodopa (L-Dopa) se poate preconiza o deficiență a vitaminelor incluse în PARKOVIT®.

În plus, o determinare a nivelului de vitamine sau a aminoacidului potențial dăunător homocisteină este complicată, iar rezultatele sunt adesea dificil de interpretat din cauza variabilității lor.

  

PARKOVIT® reprezintă o „dietă complementară echilibrată”. Ce înseamnă aceasta?

„Dietele complementare echilibrate” sunt alimente dietetice pentru pacienți cu cerințe nutritive determinate de o afecțiune medicală, care nu pot fi acoperite prin alimentația generală.

PARKOVIT® servește la „tratamentul dietetic al deficitului de substanțe nutritive indus medicamentos în cazul pacienților afectați de boala Parkinson”.

PARKOVIT® trebuie utilizat sub supraveghere medicală, prin urmare se recomandă ca pacienții să consulte medicul înainte de prima administrare a tabletelor PARKOVIT®.

 

PARKOVIT® este disponibil fără rețetă în farmacii.

 

Sunt preluate costurile pentru PARKOVIT® de către casele de asigurări de sănătate?

Dietele complementare echilibrate nu sunt medicamente și costurile nu sunt compensate de către casele de asigurări de sănătate.

  

De unde pot obține PARKOVIT®?

Fiind un produs de înaltă calitate al firmei Desitin, PARKOVIT® este disponibil numai în farmacii – la nivel local sau prin intermediul farmaciilor din Internet.

 

Cât costă PARKOVIT®?

Pret maxim de revanzare in farmacie  recomandat de producator *: 120 RON/ cutie cu 90 cpr.

 

 

 

* Acesta este un pret maxim de revanzare recomandat de catre producator si nu constituie in niciun caz pret fix sau un pret minim de revanzare impus distribuitorilor, farmaciilor sau altor comercianti. Distribuitorii, farmaciile si alti comercianti care vand acest produs au deplina libertate de a-si stabili propriile preturi de revanzare in conformitate cu propriile politici de revanzare si cu dispozitiile legii.